Advies voor welzijn en zorg
Wonen en huishouden

Huurwoningen

Er zijn verschillende manieren om aan een huurwoning te komen. Mensen met lagere inkomens kunnen zich bij een woningcorporatie inschrijven voor een sociale huurwoning. Een andere mogelijkheid is particulier huren.

Huren via de woningcorporatie

Is uw inkomen laag? Dan komt u misschien in aanmerking voor een sociale huurwoning. Hiervoor kunt u terecht bij woningcorporaties.

De beschikbare woningen van KleurrijkWonen worden aangeboden op de website www.woongaard.com. Via deze website kunt u zich inschrijven als woningzoekende. Er is veel vraag naar woningen van de corporatie. Het is daarom verstandig om u tijdig in te schrijven als woningzoekende.

Urgentie aanvragen

Als u dringend een sociale huurwoning zoekt, kunt u een urgentieverklaring (of woonurgentie) aanvragen. U doet dit bij de woningcorporatie. Lees meer over hoe dit werkt bij woningcorporatie Kleurrijk Wonen/Woongaard

Slechts een klein gedeelte van de woningzoekers krijgt urgentie. Namelijk alleen als u in een noodsituatie zit, waar u zelf niets aan kan doen. Een urgentieverklaring kunt u aanvragen bij KleurrijkWonen. Op de website www.woongaard.com kunt u meer informatie vinden over het aanvragen van urgentie. Of download de informatiebrochure over een urgentieverklaring in Rivierenland.

Particulier huren

U kunt er ook voor kiezen om een woning van een particulier te huren. Meestal is de prijs van zo'n woning hoger dan die van een sociale huurwoning. Daarnaast zijn er vaak eenmalige bemiddelings- en administratiekosten verbonden aan particulier huren. Er zijn verschillende sites waarop u kunt zoeken naar particuliere huurwoningen. Bijvoorbeeld Marktplaats en Funda.

U kunt ook een huurwoning zoeken via een lokale makelaar. Makelaars bieden regelmatig huurwoningen aan namens particuliere verhuurders.

Woningaanpassingen in een huurhuis

Voor woningaanpassingen heeft u geen toestemming nodig van de verhuurder. Het gaat dan om aanpassingen die nodig zijn vanwege ouderdom of een beperking. De verhuurder mag wel meepraten over de aanpassingen. U hoeft de aanpassing niet te verwijderen als u verhuist.

Heeft u de aanpassing nu nog niet nodig? Maar wilt u de woning toch alvast aanpassen met het oog op de toekomst? Dan heeft u wel toestemming nodig van de verhuurder. De verhuurder mag de toestemming alleen weigeren als de woning door de aanpassingen in waarde daalt. Of als de woning na de aanpassingen moeilijker opnieuw te verhuren is.

Duidelijkheid vooraf

Voordat u in een huurwoning gaat wonen, is het belangrijk om duidelijkheid te hebben over de kosten. Spreek van tevoren af welk woningonderhoud u zelf moet betalen en regelen, en welke reparaties voor rekening van de verhuurder zijn.

Het is handig om de staat van de woning schriftelijk vast te leggen. U kijkt dan met de verhuurder of er gebreken zijn maakt hier een rapport van. U ondertekent allebei dit rapport. Zo voorkomt u dat u problemen krijgt als u het huurcontract weer opzegt.

Problemen met verhuurder

Heeft u problemen met uw huurcontract of uw huisbaas, dan kunt u om advies vragen bij het Juridisch Loket. U kunt hier gratis binnenlopen.

Huurtoeslag

Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten. De hoogte van de huurtoeslag en of u hier recht op heeft, hangt af van de hoogte van uw inkomen, hoeveel vermogen u heeft, uw leeftijd en hoe hoog de huurprijs van uw woning is.

Via de website van de Belastingdienst kunt u nagaan of u in aanmerking komt voor huurtoeslag. Huurtoeslag aanvragen doet u via Mijn Toeslagen.

Zie ook